Etter de vanskelige tyveårene med børskrakk i USA og stor uro og arbeidsløshet både ute og her hjemme, tok etter hvert importen seg opp. Hovedvekten var først salg av epler fra Virginia, etter hvert fikk vi agenturet på Sunkist appelsiner for hovedstadsområdet. Det ble også laget importavtaler med Australia og Sør-Afrika, og vi importerte Jaffa appelsiner fra Israel. Ved inngangen til 2. verdenskrig hadde også tomatimporten kommet i gang.
I etterkrigstiden kom vi inn på stadig nye markeder, som Kypros og Marokko, og nå kom også grønnsakene skikkelig på banen. Asparges og salater fra Belgia, agurker, tomater og gulrøtter etc. fra Nederland, og ”litt finere” varer som frisésalat, artisjokker og chilipepper fra Frankrike!
Nederland skulle fra nå av imidlertid vise seg å bli vårt aller viktigste marked på både frukt og grønnsaker. Våren 1957 kom første biltransport med grønnsaker fra vår leverandør, Disselkoen, i treskolandet. Båttransporten, spesielt med ankomster via Newcastle med Fred Olsen`s Bremar og Blendheim, ble etter vært faset mer og mer ut fra slutten av 60 årene, etter hvert som biltransport økte i omfang.
Importstatistikken viser en svært positiv kurve i seksti og syttiårene. Vårt sortiment vokste stadig, og i tillegg til å kjøpe mye i ”mellommarkedet” Nederland, laget vi mange avtaler om direkteimport. Dette dreide seg i hovedsak om epler og annen frukt fra Italia, og tomater, appelsiner og blomkål fra Spania.
Bernh. Botolfsen AS flyttet i 1976 opp til Økern Torg etter å ha vært i Sjøfartsbygningen i Kongensgate i sentrum i 46 år. Transporten videreutviklet seg og etter hvert kom stadig flere kjølebiler fra Nederland og Middelhavslandene med varer til oss på torget.
I 1977 overtok vi agenturet Agrexco – Carmel som var et agentur på frukt og grønnsaker fra Israel. Samme år ble selskapet delt slik at det som ikke hadde med frukt og grønnsaker å gjøre ble skilt ut i et eget selskap. Bernh Botolfsen AS skiftet navn til Bernh. Botolfsen Import AS og ble videreført som et importselskap for frukt og grønnsaker.
Sortimentet bare øker, og selv om det fortsatt går mye i tomater, epler, appelsiner, druer, agurker og broccoli, så blir flere eksotiske frukter stadig mer tilgjengelige. Fra Thailand og Malaysia selger vi litchi, pitahaya og physalis. For ikke mange år siden var frukter som kiwi og mango sett på som ”eksotiske”, men er nå like vanlige som epler og druer.
Fra nittitallet til idag har vi kunnet importere hele året, uavhengig av norsk produksjon, idet staten i 1995 innførte et tollbasert importvern på frukt og grønt.
Da all grønnsaksvirksomhet på Økern Torg ble nedlagt, var vi så heldige å få leie godt tilpassede lokaler i Breivollveien 25 F, på baksiden av Staples-bygget, nå Lyreco. Vi flyttet inn her med våre 14 ansatte høsten 2017. Vi fikk da alt på et plan med korte avstander mellom kontor/selger-delen og lageret.
Lier Frukt og Grønt
Lier Frukt og Grønt ble til ved at vi overtok lokalene i Nøsteveien i Lier i forbindelse med konkursen hos Grette AS. Lier Frukt og Grønt ble startet som et underselskap som solgte norske varer. Etter hvert gikk virksomheten mer over på utleie av lagerplass og sortering av varer, og sorteringen utgjør nå hovedvirksomheten.
Fruktimport
I 1981 kjøpte vi ut agenturet på import på Jaffa sitrusfrukter fra Israel fra Gunnar Amundsen AS. Det ble registrert et nytt firma kalt Fruktimport AS for å møte dette agenturet. Etter hvert ut på 90 tallet ble de fleste handelsrestriksjoner på eksport av varer ut av Israel opphevet og lagt til private aktører. Derav opphørte agenturer og Fruktimport AS har i de senere år hatt beskjeden virksomhet.