Poteter dyrkes i over 100 land, med Kina, India, Russland, Ukraina og USA som de avgjort største produsentland.
Poteten inneholder karbohydrater, og mest særlig stivelse, ca 15%. Den er også en matvare som metter godt. Sammenlignet med frukt, bakevarer, andre karbohydratrike matvarer, proteinrikematvarer og kornblandinger, viser det seg at poteten vinner.
Poteter inneholder også endel kostfiber, og fordi vi spiser mye poteter, bidrar de med både jern, kalium, B- og C-vitaminer.
Basert på det vi vet om poteten så kan vi si at den sunneste poteten er en liten potet med skallet på, bakt i ovnen, kokt i dampkoker eller kokt i mikrobølgeovn – og gjerne avkjølt litt før du spiser den.
Forbruket av poteter relativt høyt i Norge (ca. 60 kg pr. person pr. år). Av ernærings-messige grunner anbefales vi å spise mer poteter i ubearbeidet form og mindre bearbeidede poteter som snacks.