En krysning av de beste jordbærplantene fra Nord- og Sør-Amerika med de beste europeiske artene førte til de store, saftige jordbærene vi kjenner i dag. Faktisk er jordbæret en blomsterbunn som inneholder bitte små jordbærfrø, og botanisk sett er disse egentlig nøtter!
Corona, Sonata, Senga Sengana, Florence og Polka er noen av de opp mot 20 ulike jordbærsortene vi kjenner.
Jordbær har et høyt innhold av C-vitamin som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Jordbær er også en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, samt kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.
Jordbær dyrkes primært for å brukes til å lage syltetøy og saft. Og den er ikke minst populær som dessertfrukt.
Jordbær ble brukt i folkemedisinen som middel mot frostknuter og nevnes i eldre legebøker som innvendig råd mot steinsmerter. Utpresset saft av markjordbær ble brukt sammen med salt på gamle sår. Og for de ekstra jordbærglade: Det finnes faktisk et vaskeekte jordbær-museum i Belgia, som tar for seg jordbærdyrkingens historie i lokalområdet.